Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola, 9600 Sárvár, Várkerület 31. | Tel.fax: 95/320-117 | E-mail: igazgato@zeneiskolasarvar.hu | OM azonosító: 040132

Pernecker János

1937 Abaliget – 2013 Sárvár – igazgató, karnagy, rézfúvóstanár

Abaligeten született, felsőfokú tanulmányait a Pécsi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte kürt- és szolfézs szakon.

1968-ban érkezett családjával (feleségével és kislányával, Csillával) Sárvárra, és 1969-ben alapító igazgatója lett az önálló sárvári zeneiskolának. Ezt a tisztséget nyugdíjazásáig (1999. évben) három évtizeden keresztül töltötte be.

Szakmai munkásságának jelentős mérföldköve volt 1971-ben a városi fúvószenekar újjászervezése, alapozva a zeneiskola fiatal növendékeire.

A fúvószenekart 2005-ig karnagyként irányította, akitől tanítványa, Szélesi Attila vette át a karmesteri feladatot.

A zeneiskolában olyan máig élő hagyományokat hozott létre, mint az tanév végi Barokk hangverseny a Nádasdy-várban, vagy az Erős Katalin Zenei Alapítvány versenye.

A zeneiskola 1989-ben költözött be jelenlegi székhelyére, amely azelőtt Rendőrkapitányság volt. Pernecker János irányításával az 1836-ban épült egykori főszolgabírói hivatal műemlék épülete a felújítás és átalakítás révén a sárvári zeneoktatás méltó otthonává vált.

Vezetése alatt az intézmény a 90-es években néptánc- és képzőművészet tanszakkal bővült ki, valamint szervezője volt két évente a sárvári Fúvószenei Várfesztiválnak. Alapító elnökségi tagja volt a Magyar Fúvószenei Szövetségnek.

 

Emberséges, szerény, segítőkész vezetőnek és zenésznek ismerték, aki büszke volt tanítványaira, kollégáira, és mindazon tettekre, amelyeket velük együtt véghezvitt és elért a sárvári zeneoktatásért.

Odaadó, töretlen lelkesedéssel építette a város fúvószenekarát, amellyel országos és nemzetközi ismertséget és elismerést szerzett magának, a zeneiskolának és Sárvár városának.

Munkásságát többek között „Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt”, valamint „Sárvár Városért Életműdíj” kitüntetéssel ismerték el, 2012-ben átvehette a „Magyar Művészetoktatásért” díjat.

2013. november 27-én hunyt el.

A Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola vezetése, tanárai és munkatársai tiszteletük jeléül az intézmény nagytermét névadó ünnepi hangverseny keretében Pernecker Jánosról nevezték el 2014. szeptemberében.